Berend van Meer

Berend van Meer (1988) heeft zijn bachelor en master in Elektrotechniek afgerond met een specialisatie micro-elektronica voordat hij de overstap maakte naar de biologie. In de groep van professor Christine Mummery deed hij vervolgens promotieonderzoek op het gebied van het meten en kwantificeren van het effect van medicijnen en ziektes op hartspiercellen gemaakt uit menselijke hartspiercellen. De combinatie van techniek en biologie is de basis voor zijn huidige onderzoek op zogenaamde ‘Orgaan-op-Chip’ systemen. In oktober 2020 ontving hij de Hugo van Poelgeestprijs voor innovatief onderzoek naar dierproef alternatieven en in november 2020 promoveerde hij cum laude aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Gedurende zijn studietijd was Berend een van de oprichters van de Lisa Waller Hayes Foundation (nu: Living With Hope), een stichting die vecht voor tegen alvleesklierkanker via bewustwording en het inzamelen van geld voor onderzoek. In 2011 richtte bij samen met andere artsen en ingenieurs Technological Innovations in Medicine (TIM) op, waaruit onder andere de spin-out OSAsense voortkwam. Berend ontving ook een EIT Health PhD Transition Fellowship (€ 10,000) om zijn promotieonderzoek naar de toepassing te brengen.

Het is de combinatie tussen inhoudelijk onderzoek en de toepassing in de ‘echte wereld’ die Berend fascineert en daarom is hij sinds 2019 verbonden aan de Universiteit Twente waar hij mede-oprichter is van het Organ-on-Chip Center Twente met als doel de technologie naar de toepassing te brengen. Tegelijkertijd is hij ook als onderzoeker verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum waar hij verschillende onderzoeksprojecten coördineert. Daarnaast zet hij zich sterk in voor het uitrollen van een Nederlandse Organ-on-Chip Infrastructuur via hDMT (‘hDMT INFRA’), het Nederlandse Organ-on-Chip consortium.

 

dr. ir. Berend van Meer
Researcher & kennisvalorisatie
Universiteit Twente & Leiden Universitair Medisch Centrum

 

 

Delen: