FOKUS: transformatie naar de digitale industrie

Fabriek van de toekomst

De Fabriek van de Toekomst

High Tech NL is een van de Nederlandse partners in de samenwerking tussen Nederland en België om mkb-bedrijven in de maakindustrie te helpen met de transformatie naar de digitale industrie

Transformatie naar de digitale industrie

Een competitieve en productieve industrie is van cruciaal belang voor de innovatiekracht en de welvaart in elke regio. De bijdrage van de industrie aan de werkgelegenheid en de bijdrage tot de toegevoegde waarde en export zijn aanzienlijk. De hightechindustrie is één van de belangrijkste pijlers in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Nieuwe (disruptieve) technologieën, aanstormende concurrentie vanuit opkomende markten, steeds hogere consumenteneisen en de toenemende schaarste in grondstoffen vragen om herinrichting van de productieketen met meer flexibiliteit, diversiteit en kwaliteit. De industrie moet vandaag voldoen aan maatwerk, met hogere kwaliteit en kortere doorlooptijden. Om dit te bereiken zijn flexibele en meer efficiënte en snellere productieprocessen nodig.

Zowel in Nederland als in België is sprake van een goede Fieldlab-infrastructuur waarin kennisinstellingen en bedrijven innovatieve methoden en technologieën ontwikkelen voor de ‘Fabrieken van de Toekomst’ en hier ook mee experimenteren. Op dit moment vinden deze Smart Industry oplossingen echter nog onvoldoende hun weg naar het mkb.

Het Interreg project FOKUS heeft als doel om de kennis, faciliteiten en technologieën in de Field- en kennislabs in Nederland en Vlaanderen op het gebied van productietechnologie proactief in te zetten zodat mkb-bedrijven innovaties kunnen ontwikkelen en implementeren die hen helpen om te transformeren naar een Fabriek van de Toekomst.

Sleuteltechnologieën

Het project richt zich voornamelijk op twee sleuteltechnologieën die een voorname rol spelen in de Fabriek van de Toekomst: robotisering, cobots en operator support en slimme interconnected productiesystemen.

Het project bestaat uit de volgende fasen:

  • Bedrijfsscan
  • Verdiepingsgesprek
  • Samen op maat
  • Implementatie

Doe direct de scan

De bedoeling is om de aanpak die in het Fokus project wordt ontwikkeld vervolgens verder uit te rollen over Nederland.

Lees het nieuwsbericht

Download de folder

Contactpersoon High Tech NL: Willem Endhoven

Delen: