De nieuwe wereld van licht

Licht is al sinds het bestaan van de aarde een belangrijke bron van energie. Het is nodig om planten te laten groeien en zorgt voor het bioritme van de mens. Ook is licht belangrijk om je werk goed uit te kunnen voeren. Het is iets vanzelfsprekends, en ook iets bijzonders.

Ontwikkelingen in lichttechnologie

Wanneer je kijkt naar ontwikkelingen in lichttechnologie is er veel gaande. Technologie zorgt ervoor dat we met minder energie meer lichtopbrengst hebben op de plekken waar dat nodig is. Denk aan LED technologie en slimme sensoren die bepalen of er iemand aanwezig is en licht nodig heeft.

Naast energiebesparing is op systeemniveau een nieuwe trend zichtbaar. Wanneer je een lantarenpaal ziet, lijkt dat op het eerste gezicht maar gewoon een lichtbron die de weg verlicht. Maar het is ook een kans voor nieuwe innovaties. Het kan een ‘node’ worden in een netwerk van de slimme stad. “Lighting as backbone of IoT (Internet of Things)”, dat is waar de toekomst van licht over gaat.

The changing world of lighting

In het kader van de roadmap Lighting van de Topsector High Tech Systems en Materialen heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden waarbij alle spelers uit de sector mee mochten denken over de nieuwe wereld van licht. Aan het einde van de bijeenkomst was er een tour door het Lighting Application Centre van Philips. Een mooie ervaring van welk effect licht heeft op ons.

Neem een kijkje in de nieuwe wereld van licht middels de ter beschikking gestelde presentatie van de bijeenkomst:

Deze bijeenkomst werd aangeboden door Philips Lighting, High Tech NL en het HTSM Roadmapteam Lighting en mede gefinancierd door de Holland High Tech MIT-regeling Netwerkactiviteiten.

Naar overzicht
Delen: