“Cross-over topsectoren hét antwoord om koppositie te behouden”

High-tech meets Agrifood

De wereldwijde voedselproducenten staan de komende decennia voor de bijzondere uitdaging om negen miljard monden te voeden. “Als hoofdrolspeler kan de Nederlandse agrifoodsector daarin een cruciale rol vervullen, samen met onze toonaangevende hightechindustrie als kennispartner”, stelt Willem Endhoven, managing director van branchevereniging High Tech NL. “Verregaande samenwerking tussen de twee topsectoren hightech en agrifood is hét antwoord om in de toekomst onze leidende positie te behouden.”

Toenemende concurrentie door landen die agrifood als prioriteit bestempelen en inspelen op de noodzaak om meer, beter en duurzamer te produceren, zetten de toppositie van de Nederlandse agri- en foodbedrijven onder druk. Willem Endhoven: “Dat vraagt om een andere manier van voedselproductie en -verwerking. Wanneer de wetenschap en de hightechindustrie op structurele basis meedenken over de uitdagingen en ontwikkelingen in de agrifoodwereld, creëren we samen nieuwe kansen en mogelijkheden. Door ideeën te vertalen naar innovatieve machines en processen, zorgen hightechbedrijven voor hands-on innovatie. Tegelijkertijd zorgt die cross-over ervoor dat de agrifoodindustrie flinke stappen zet op weg naar kostenbesparing, een snellere doorlooptijd en meer duurzaamheid.”

Symbiose tussen hightech- en agrifoodsector

Samen met vernieuwers uit de agrifoodsector maakt High Tech NL zich sterk om partijen in de hightech- en agrifoodindustrie aan elkaar te koppelen. “Samenwerking tussen spelers die elkaar praktisch niet kennen levert technische én organisatorische uitdagingen op”, verduidelijkt Endhoven. “Die verbindingen leggen wij samen met onze achterban: de keyplayers in de hightechbranche. We zien nu nog dat hightechbedrijven hun klanten in de agrifoodsector concrete oplossingen bieden op de uitvraag. Maar dan ga je voorbij aan de echte uitdaging: een symbiose tussen de hightech- en agrifoodsector om deze twee topsectoren structureel met elkaar te verbinden. Want hoewel iedereen aanvoelt dat dit de juiste weg is, werkt elke sector nog vanuit een eigen invalshoek. Alleen door verregaande samenwerking en cross-sectorale innovaties lukt het ons om de toppositie die we nu hebben te behouden.

Innovatieve partnerships

Waar trusted partnership in het DNA zit van OEM’s in de hightechindustrie, moeten veel food- en agrobedrijven die stap vaak nog zetten. “In deze twee topsectoren werken bedrijven met verschillende businessmodellen”, aldus Endhoven. “Hightechbedrijven zijn gewend aan langetermijnroadmaps om mee te groeien van supplier tot innovatieve partner. Net zoals dit nu al consequent gebeurt in de medische en halfgeleiderindustrie. Het bewijs dat partnership betere oplossingen, tijdwinst en kostenbesparing oplevert. Voor bedrijven in de agrifoodsector betekent dit dat ze kunnen profiteren van het proces dat de hightechindustrie al heeft doorgemaakt. En voor de hightechsector is de agrifoodindustrie dé sector voor structurele nieuwe business.”

Ondersteunende en faciliterende rol

Als aanjager van dit proces genereert brancheorganisatie High Tech NL het momentum om twee verschillende culturen structureel met elkaar te verbinden. Een goed voorbeeld van die ondersteunende en faciliterende rol was het bezoek aan de IFFA Beurs in Frankfurt, de internationale vakbeurs voor de vleesverwerkende industrie. 

Willem Endhoven: “Op de IFFA hebben we gesproken met vertegenwoordigers van de agrifoodsector over de kansen en mogelijkheden voor cross-sectorale samenwerking. Met de nieuwe kennis en contacten die we daar hebben opgedaan, beramen wij ons over vervolgstappen om onze toonaangevende rol in beide topsectoren te behouden.”

Verder praten?

Wilt u meer weten over de cross-over tussen de topsectoren hightech en agrifood of over brancheorganisatie High Tech NL? Neem dan contact op met Willem Endhoven via 088 – 555 43 33, 06 – 270 556 20 of willem.endhoven@hightechnl.nl

IFFA 10 mei 2016
Delen: