Biomedische productietechnologie

In oprichting | Cluster Biomedische Productietechnologie (werktitel) 

Maatschappelijke uitdagingen 
Onze maatschappij kent grote uitdagingen. Nu is het de pandemie die ons behoorlijk parten speelt. Waren we niet goed voorbereid? Moeten we zorgen dat we sneller kunnen ingrijpen? De medische ontwikkelingen gaan al zo snel. Als er één marktsegment volop in beweging is, dan is het de sector Life Sciences & Health. Toch leren we dat er dingen beter kunnen. Het laat zien dat er veel tijd nodig is om een vaccin te ontwikkelen (gelukkig waren bedrijven al begonnen voordat de pandemie ontstond). De productie en logistiek vergen inzet van bestaande High Tech bedrijven. Maar er was ook een groot tekort aan specifieke medisch apparatuur. Bedrijven en overheid staan op scherp om zo snel en zoveel mogelijk te ondersteunen. Uitdagingen genoeg!

Regeneratieve geneeskunde
Er zijn ook andere medische ontwikkelingen met een groot maatschappelijk belang. Markten waar hele nieuwe bedrijvigheid gaat ontstaan. De meest in het oog springende is de regeneratieve geneeskunde. Hier komen methoden voor stamcelproductie, weefselkweek en hoogwaardige implantaten vrij snel richting markt. Denk dan bijvoorbeeld aan:  ‘lichaamseigen’ gewrichtsimplantaten, regeneratie van het hart, nieren en oplossingen voor diabetes.

Medische productietechnologie
De ontwikkeling van nieuwe medische producten (medical devices) is ook aan het versnellen. Alweer vele decennia geleden ontstonden de pacemaker en het gehoorimplantaat.  Tegenwoordig kan men zelfs de ziekte van Parkinson met medicijnen of neurostimulatie terugdringen. Momenteel is er een focus op invasieve medische producten. In de diagnostiek is gepersonaliseerde aanpak steeds meer in opkomst. Bij de vaccins zien we een revolutie: de mRNA vaccins zijn vrijgegeven.

Dit zijn dan alleen nog de productontwikkelingen. Focusseren we ons op technologieën en productieprocessen dan komt er een mix van bestaande kennis naar nieuwe markten. De vraag is hoe en hoeveel…

Hoe schalen we dit op?
Juist hier komt de kennis en kunde van de hightechindustrie zeer van pas. Processen en procestechnologie voor medische toepassingen zijn vaak in de basis al aanwezig en vraagt aanpassing en adaptatie. De hightechindustrie kan dat!

Wat de toekomst brengt weet niemand. Er staat ons nog veel vernieuwing en verandering te wachten. We zullen u meenemen in de meest belangrijke technologische ontwikkelingen.

Wat gaan we doen?
Vanuit onze brancheorganisatie Vereniging High Tech NL zijn we gestart met het cluster specifiek gericht op biomedische toepassingen. Onze missie is om onze leden mee te nemen in de meest belangrijke ontwikkelingen.

Het gaat dan niet alleen om medische producten en toepassingen maar ook om de onderliggende productieprocessen. Dat zal variëren van kleine Point-of-Care diagnostische apparaten tot hoog volume productielijnen. Wel met elk een eigen tijdpad. Het cluster (in oprichting) en met de werktitel ‘Biomedische productietechnologie’ focust op:

  • Informatie geven over de meest belangrijke ontwikkelingen;
  • Kansen Identificeren voor en met onze leden en
  • Meedoen in samenwerkingsprogramma’s.

Hoe gaan we dit opzetten?

Webinars xxx Online sessies met focus op experts die hun ervaringen over ‘hot topics’ met ons te delen. Panelvorm, voordrachten etc. De agenda hiervoor communiceren wij tijdig.
Bijeenkomsten (locatie) Zodra het op basis van de aangepaste Covid-19 regelgeving weer mogelijk is, organiseren bijeenkomsten locatie. We zetten dan vooral in op kennismaking met de nieuwe markten.
Columns  De vele nieuwe innovaties laten we in diverse columns aan bod komen. Zo kunnen we inzoomen of refereren aan verassend of belangrijk nieuws.
Nieuwsbrief  Middels de nieuwsbrief informeren wij de achterban over het laatste nieuws en/of interessante ontwikkelingen, evenementen, webinars etc.
Directe contacten met overheid & beleidsmakers Innovatie zit vooral bij de kennisinstituten en startups, hier proberen we ook mee te doen bij het maken van beleid. Zo staat High Tech NL momenteel mede aan de basis van het toepassingsdomein Biomedische Productietechnologie dat gedefinieerd is in het investeringsprogramma NXTGEN HIGHTECH voor het groeifonds.  Daarnaast liggen er korte lijntjes naar EZK, de topsectoren LSH en HTSM en naar vooraanstaande instituten als RegMedXB en hDMT.

 

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen, neem dan contact op met:

 

Delen: