FME-onderzoek schetst beeld van internationale activiteiten technologische industrie

Onlangs verscheen het Onderzoek Internationaal Ondernemen 2016 van FME, een overzicht van de internationale activiteiten van de technologische industrie. Uit het rapport blijkt de toewijding van de industrie aan het op de kaart zetten van Nederland in het buitenland en optimisme voor de toekomst.

Buitenlandse handelspartners

De technologische industrie is als exporterende sector de drijvende kracht van de Nederlandse economie. De producten en diensten van deze bedrijven worden verkocht over de gehele wereld. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de omzet van de bedrijven uit de technologische industrie komt uit export naar gemiddeld 21 landen. De top drie van exportlanden: Duitsland (61%), België (36%) en Verenigd Koninkrijk (33%).

Handelsbarrières en knelpunten

Zakendoen over de grens gaat natuurlijk niet altijd zonder slag of stoot. Nederlandse bedrijven ondervinden vooral handelsbarrières en knelpunten in landen buiten de Europese Unie, zoals China, Brazilië, Rusland en de Verenigde Staten. Invoerbelemmeringen en douaneprocedures zijn het grootste knelpunt voor internationaal ondernemen.

Lees het persbericht van FME en download het rapport

Naar overzicht
Delen: