Finalisten Nationaal Icoon bekend

De tien finalisten voor de titel van Nationaal Icoon zijn bekend. Het betreft baanbrekende, innovatieve technologieën in bijvoorbeeld de energie-, voedsel- en watervoorziening, de gezondheidszorg en de mobiliteit. De innovaties dragen bij aan biodiversiteit, ecologie en duurzaam gebruik van grondstoffen. De tien finalisten presenteerden zich woensdag 7 september op het ministerie van Economische Zaken aan het publiek.

 

Minister Kamp, Economische Zaken: "De benoeming van de Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om technologische oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven zoals het voedseltekort, de vergrijzing of digitale veiligheid. Door extra te investeren in innovatie blijft de Nederlandse economie wereldwijd concurrerend."

 

Uit de 65 hoogwaardige inzendingen koos een jury onder leiding van Hans Wijers de volgende tien finalisten (in willekeurige volgorde):

Niet alleen een titel

Nationale Iconen en de Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden krijgen volop ondersteuning vanuit het kabinet. Ze krijgen een eigen ambassadeur op ministerieel niveau. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland. Handig voor het vinden van nieuwe partners en beleidsmatige inzet vanuit de departementen.  Denk ook aan het vinden van financiering, aanpassen van regelgeving of agendering in de Europese arena. De overheid zet zich daarnaast in om het icoonproject zoveel mogelijk aandacht te geven, via bijvoorbeeld staatsbezoeken, handelsmissies en beurzen.

 

In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Destijds werden er vier Nationale Iconen benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle. Zij behouden de titel.

 

In oktober van dit jaar worden de winnaars van 2016 bekendgemaakt. 

 

Meer informatie over de verkiezing: via www.nationaleiconen.nl

Bron: Holland High Tech

Naar overzicht
Delen: